Body All Mind uddannelse

Body All Mind, en unik holistisk kropsterapeut uddannelse. Vi gør, hvad vi kan for at uddanne dig til at blive den bedste behandler

 
BAM_Slider_2000x1297px_251115.jpg

En unik kropsterapeut uddannelse

 

Body All Mind, en unik holistisk kropsterapeut uddannelse. Vi gør, hvad vi kan for at uddanne dig til at blive den bedste behandler. Vi tror på det oldgamle begreb “Know Thyself”, og at du kun kan hjælpe og udvikle andre, hvis du kender dig selv. Når du begynder på kropsterapeut uddannelsen til Body All Mind­behandler, vil du derfor samtidig begive dig ud på en indre dannelsesrejse, hvor du gennem forskellige behandlingsmetoder møder nye dybder og sider af dig selv, som du vil arbejde med på forskellig vis i løbet af uddannelsen.

 

Landets førende eksperter

På uddannelsen til kropsterapeut introducerer vi dig til de ultimative redskaber fra både den etablerede og alternative behandling. Kroppen er nemlig intelligent og kan helbrede sig selv, hvis vi ikke lader os begrænse som behandlere, men derimod udvider vores værktøjskasse, så den rummer de mest effektive metoder fra begge verdener. Derfor har vi allieret os med nogle af landets førende eksperter inden for blandt andet psykologi, ernæringsterapi, body self development system, yoga, meditation, zoneterapi, osteopati, kiropraktik og fysioterapi. Vi kan ikke adskille det fysiske og psykiske fra hinanden, det hele hænger sammen, og derfor behandler vi holistisk. På kropsterapeut uddannelsen vil du blive uddannet Body All Mind-behandler, hvilket vil give dig den bredeste indsigt i at behandle det hele menneske og lærer at mestre grundlæggende metoder og teknikker fra begge verdener. Se vores certificerede Body All Mind terapeuter her.

En innovativ behandler

Med en så omfattende værktøjskasse i hånden vil du på denne uddannelse til kropsterapeut ikke alene et solidt fundament, der giver dig mulighed for kompetent at behandle alt fra dårlig ryg, nakkeproblemer og ledsmerter til stress og livsstilssygdomme. Du får samtidig friheden til at tænke ud af boksen og gå nye veje i din behandling. En Body All Mind­behandler er derfor både en dygtig håndværker og en innovativ behandler i konstant udvikling og bevægelse.

 

Body All Mind uddannelse

 

Det vil du lære på kropsterapeut uddannelsen

 

Massage

Som Body All Mind-terapeut behandler du på kroppen, og gennem kroppen får du adgang til din klients følelsesliv. Du lærer teknikker fra body kropsterapeutiske teknikker, massage, akupressur, ledfrigørelse, åndedrætsterapi og meditation. Og du vil lære at arbejde med kroppens anatomi og bevægelsesapparat via pulsering og berøring, der i sig selv kan være helbredende, fordi du skaber en direkte kontakt til din klient, der får lov at mærke sig selv. Lær blandt andet, hvordan du håndterer hold i nakken eller ryggen, og hvordan stress kan sætte sig fysisk i kroppen.

Ernæringsterapi

Det, vi putter i munden, har kolossal indflydelse på vores krop og sind, og derfor er en solid viden om kost et af de stærkeste redskaber, en kropsterapeut kan besidde. Hvordan reagerer din krop og dine tanker, når du vejer 15 kilo for meget og har ophobet en masse affaldsstoffer? Hvordan kan du bruge din viden om ernæring til for eksempel at behandle gigt, allergier og type 2 diabetes? Og hvad sker der med din krop og dine tanker, når du holder op med at fylde dig med stimulanser som kaffe, sukker og alkohol og pludselig kan mærke dig selv uden filter?

Osteopati

En osteopat behandler kroppen som et sammenhængende organ, og en osteopat vil derfor ofte finde årsagen til smerter eller andre symptomer et helt andet sted, end hvor klienten mærker dem. Du lærer at betragte mennesket som en helhed, undersøge klientens sygdomshistorie, identificere dysfunktioner og blokeringer i kroppen, der kan påvirke klientens nervesystem, kredsløb og muskler.

Meditation

Regelmæssig meditation fremkalder ro og restitution og fører automatisk til bedre kontakt med dybere dele af vores bevidsthed. Du lærer hvad effekten af meditation kan gøre, ikke bare for dig, men hvordan du også kan tage disse redskaber med ind i din behandling. Du lærer, hvordan den mentale kapacitet vokser, evnen til at koncentrere sig og til at huske bedre. Du lærer også, hvordan hjernen kan producere flere af de hormoner, der skaber velvære og lykke og ikke mindst, hvordan niveauet af stres i både krop og sind kan dale.

 

Zoneterapi

Fødderne er det fundament, vi står og går på, og du kan behandle alt fra ledsmerter til tarmproblemer via fødderne. Derfor er det afgørende, at du får en grundlæggende forståelse for alle de informationer, du kan hente i fødderne. 

 

Samtaleteknik

Hvordan skaber du tillid og åbner din klient op? Hvordan stiller du de rigtige spørgsmål? Hvad kan du tillade dig at spørge om? Hvor langt kan du gå? Og hvordan sørger du for at afslutte behandlingen ansvarligt og efterlade din klient i en neutral tilstand? Få styr på spørgeteknik og etiske dilemmaer med nogle af landets dygtigste psykologer.

Yoga

Yoga er et af dine unikke signatur-værktøjer som Body All Mind-behandler. Du lærer noget af teorien bag den oldgamle filosofi og praksis, men først og fremmest mærker du yogaens effekter på din egen krop. Lær at bruge yogastillingerne til at styrke kroppen og skabe fred i sindet med meditation, vejrtrækning og restorative positurer.

Fysioterapi

Få styr på kroppens anatomi, muskler og led. Og lær at undersøge bevægeapparatets funktioner. Du lærer at undersøge nogle af de komplekse  problemstillinger, der kan opstå, når kroppen bliver presset eller er skadet. Hvordan kan du bruge den viden, når du behandler, genoptræner og forebygger fysiske skavanker i led og muskler?

 

Hjernens anatomi

Hvad kan vi egentlig behandle ved at ændre vores tankemønstre, reaktioner og adfærd i hjernen? Hvordan påvirker hjernen vores centrale nervesystem? Find ud af, hvor meget vi er styret af vores tanker, og hvordan du kan arbejde med hjernen i din behandling.

Social arv

Hvad kommer du selv fra? Hvad har du med i bagagen? Og hvordan bryder du din egen sociale arv? Lær de grundlæggende metoder fra psykoterapien. Jo mere, du har styr på dig selv, des bedre kan du tage vare om din klient.

Studietur

Vi trækker stikket og tager på retreat. Vi skal væk fra vores fortravlede hverdag og have tid til at mærke os selv. Hvad sker der i dig, når du ikke får dine stimulanser? Hvad er din frygt? Angst? Sorg? Som behandler skal du kende dig selv for at kunne hjælpe og udvikle andre. Vi skaber en tryg ramme, hvor du kan faste under trygge og kontrollerede forhold. Og hvor vi kan tage ordentligt vare om de ting, der måske dukker op.

Indre Lederskab

Hvordan undgår du at overføre dine egne følelser til din klient? Vi har alle sammen noget i bagagen og en god behandler er nysgerrig på sig selv og sine temaer. Som Body All Mind terapeut får du mulighed for at kigge på dine egne temaer, så du kan navigere i dem og blive på din egen banehalvdel, når du behandler. Nærvær, accept og blidhed er nogle af nøgleordene til at komme i kontakt med dit Indre Lederskab - din kreativitet, passion og sande livsglæde

 
blu-grey.jpg

DET FÅR DU PÅ 2 ÅR

Du får 940 lektioner fordelt over 2 år.

 
green.jpg

✔ 90 undervisningsdage i alt

✔ Undervisning i Moduler a 3,4 & 5 dage – torsdag og fredag kl. 09.00 - 16.00 og lørdag fra kl. 09.00 - 15.30

✔ Indføling - det hele ligger i dine sanser & intuition

✔ Åndedrættet - en vigtig faktor i den menneskelige organisme

✔ Kroppens energisystem, meridianbaner & lymfesystemet.

green.jpg

✔ Sammenhænge mellem organer, væv og følelser

✔ Basale og avancerede massage teknikker til alle kroppens muskler og led

✔ Zoneterapi, kiropraktik, osteopati, fysioterapi, psykologi - indsigt i i kropsterapien

✔ Ledfrigørelse - fra top til tå

✔ Terapeutisk samtaleterapi samt moral & etik

green.jpg

✔ Yoga samt kropstræning og øvelser, der understøtter behandlingen som du kan videregive til dine klienter

✔ Høje faglige kompetencer fra både etablerede & alternative behandlere

✔ Altid 1-2 hjælpelærere for at sikre at alle elever bliver tilgodeset

✔ Personlig og hold evaluering 1-2 gange årligt.

green.jpg

✔ 18 weekender med øvesessioner (frivilligt og uden underviser)

✔ 2 udrensnings internater med tid til fordybelse i processen

✔ Specifik behandling af skader/lidelser

✔ Retreat hvor vi sammenfatter helheden

grey.jpg

HVAD ER EN BODY ALL MIND TERAPEUT?

 

Du skal lære mange forskellige metoder og teknikker, men den bagvedliggende filosofi er enkel: Hverdagens mange indtryk og oplevelser sætter sig i kroppen. Den stress, vi oplever i dagligdagen, og de krav og forventninger, vi bliver stillet overfor, både fra os selv, men også fra vores arbejdsgiver, familie og venner, forplanter sig i kroppen. Vi kan ikke adskille det fysiske og psykiske fra hinanden, det hele hænger sammen, og derfor behandler vi holistisk

Som Body All Mind terapeut arbejder du med metoder hentet fra zoneterapien, psykologien, psykoterapien, fysioterapien og kropsterapien – blandt andet massage, kropsterapeutiske teknikker, pulsering, osteopati, læren om de fem elementer fra kinesisk medicin, medianlære, nervesystemet, hjernens funktion og bevægeapparatet.

Body All Mind er en uddannelse, hvor du selv udvikler dig i takt med, at du lærer at forstå kroppen og dens historie. Du vil opleve, at du bliver mere bevidst om, hvad din krop fortæller dig og bedre til at passe på dig selv. Uddannelsen er en berigende personlig udvikling, der gør dig i stand til at få det bedste frem i både dig selv og andre

 

HVAD BEHANDLER EN BODY ALL MIND TERAPEUT?

 

En Body All Mind terapeut behandler et bredt spektrum af klienter og skavanker og sygdomme. Du kan behandle fysiske skavanker som dårlig ryg og nakkeproblemer og forebygge klassiske skavanker som hovedpine, migræne, musearm, tennisalbue, knæproblemer, gigt, allergier, livsstilssygdomme, indre fysiske gener som oppustethed, forstoppelse, diarré samt psykiske problemer som stress og bekymringer

Hvad er en god behandler?

En god behandler er harmonisk, engageret og har et højt fagligt niveau. Derfor forsøger vi især det første år at skabe harmoni i dig og hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du gerne vil agere som kropsterapeut. Jo større forståelse, du har for dig selv og det, der sker i dit eget liv, des større forståelse vil du også have for din klients behov, udfordringer og skavanker. Samtidig lærer du at adskille dine egne behov og temaer fra klientens. 

For at blive en dygtig kropsterapeut er det vigtigt, at du har en stærk teoretisk ballast kombineret med masser af praktisk erfaring. Uddannelsen veksler derfor mellem teori og praktisk udforskning, hvor vi i begyndelsen bruger hinanden som prøveklude, men allerede i løbet af det første år af uddannelsen kommer du til at arbejde med egne klienter, så du får en klar fornemmelse af din fremtid som Body All Mind¬ terapeut. Det foregår selvfølgelig under kyndig supervision.

 

HVORFOR SPILLER YOGA SÅ STOR EN ROLLE PÅ UDDANNELSEN?

Ved at kombinere den fysiske og psykiske behandling med kroppens bevægelse, opnår du de bedste resultater. Yoga indeholder mange elementer, som går igen i behandlingen – både på det fysiske og psykiske plan

 
 
home_yoga_breathing_bg.jpg

Hvem henvender uddannelsen sig til?

Dem, der har lyst til at arbejde med mennesker, være med til at inspirere, finde deres sande potentiale og gøre en forskel – både for sig selv og deres klienter. Dem, der har lyst til både at arbejde med kroppen og hjernen, det fysiske og det psykiske. Hvis du ønsker at få en dyb forståelse for kroppens indre balance, så tilbyder vi en Movement and Mobility træner uddannelse, som giver dig nøjagtig det.

Hvad leder I efter hos jeres studerende?

Vi vil meget gerne have studerende, der har levet livet og har personlige oplevelser med i bagagen. Dem, der har lyst til at flytte grænser, blive udfordret og udvikle sig selv. Og er nysgerrige og sultne efter at give noget videre til andre mennesker.

undervisere

 
MK-profil.jpg

Mikael Kyneb

Kropsterapeut og grundlægger

+45 22 82 23 23

Har over 15 års erfaring som kropsterapeut, uddannet hos kropsterapeutiske teknikker og mere end 16.000 klienter bag sig. Han er indehaver af klinikken Kyneb & Co., tidligere professionel cykelrytter og har desuden i en årrække arbejdet som kropsterapeut for et af verdens bedste cykelhold Team Saxo Bank – SunGuard / Team Saxo Bank ­ Tinkoff. Hans mission som kropsterapeut er at give sine klienter en bedre forståelse for, hvordan det fysiske og psykiske hænger sammen og dermed gøre dem bedre til at lede sig selv.

 
Martin_Marrakech-1.jpg

Martin Bonde Mogensen

Ernæringsekspert, kropsterapeut og grundlægger

+45 51 16 18 16

Er tidligere sømand, har vejet 103 kilo og haft masser af usunde vaner og livsstilssygdomme. I dag er han ernæringsekspert, uddannet hos kropsterapeutiske teknikker og livsstilscoach. Han er forfatter til bøgerne Den Fede Faste og Den Fedeste Juicekur, indehaver af kropsinstituttet og juice­ekspert hos Joe & the Juice. Martin er ikke fanatisk eller missionerende, men han ved, hvad der virker, og han har mere end 20.000 behandlinger bag sig, der alle ligger i krydsfeltet mellem fysisk og mental behandling.

 
simon_krohn.jpg

Simon Krohn

Yogaunderviser

Er en af de førende og mest inspirerende yogaundervisere, vi har herhjemme. Han har undervist i yoga og meditation i mere end 10 år og var den første i Danmark, der blev certificeret på højeste niveau af den internationale organisation Yoga Alliance. Han er uddannet i mindfulness og cand. mag i filosofi med speciale i indisk filosofi, og han har også selv studeret i Indien.


Nanna_Stigel.jpg

Nanna Ewald Stigel

Ernæringsterapeut

Er ernæringsterapeut og forfatter. Baseret på den nyeste viden om ernæringsterapi og functional medicine lærer hun dig, hvordan du rydder op i kroppens ubalancer og spiser dig rask. Nanna har selv prøvet at spise sig syg, men også rask igen, og hun ved, hvad din kost betyder for dit energiniveau og dit humør.
Hun har speciale i hormonelle ubalancer, fertilitet, graviditet og spiseforstyrrelser og har skrevet bogen Bliv gravid om kostens indflydelse på fertilitet. Og så er hun tilknyttet Center for Ernæring & Terapi, hvor hun underviser og rådgiver om kost.

Anette_Gammelgaard.jpg

Anette Gammelgaard

Zoneterapeut

Er zoneterapeut og ernæringsterapeut med egen klinik og mere end 30 års erfaring i zoneterapi. Hun har desuden zoneterapuetskolen Aros og har også været skoleleder på både Logos zoneterapeutskolen og Dansk Institut for Zoneterapi.

Medde_Vognsen.jpg

Medde Vognsen

Fysioterapeut

Er fysioterapeut, yogalærer og klinikejer hos PHYSIOGA med speciale i bevægeanalyse og biomekanik. Hun arbejder i krydsfeltet mellem manuel behandling og dynamisk stabilitetstræning og lærer dig, hvordan din klient aktivt kan forstå sin egen krop, symptomer og potentiale.
Hun har en baggrund i fysisk teater og har undervist i bevægelse og åndedrætsteknikker gennem 20 år. Hun arbejder desuden med motorisk træning af børn og underviser desuden kompetenceudviklende forløb for personale i daginstitutioner.


 
lotte.jpg

Lotte Dalager

Mentalisering

Er underviser i Indre Lederskab og uddannet indenfor mentalisering, ACT og Systemisk Opstilling. Hun vil undervise i, hvordan du bliver bedre til at udvikle mentalt overskud og træffe sunde valg i en turbulent hverdag - og dermed bliver i stand til at støtte din klient i det samme. Nærvær, accept og blidhed er nogle af nøgleordene til at komme i kontakt med din kreativitet, passion og sande livsglæde. Lotte arbejder som konsulent for Komiteen for Sundhedsoplysning og underviser i robusthed.dk


Nikolej-Foged.jpg

Nikolej Foged

Kropsterapeut og yogalærer

Er kropsterapeut uddannet ved kropsterapeutiske teknikker. Han er blandt Danmarks allermest erfarne undervisere i kropsterapi - han har bl.a. undervist på kropsterapeutiske teknikker grunduddannelsen i over 10 år.
Nikolej driver sammen med sin kone Center for kropskultur. Udover at tilbyde behandling, træning og udrensningskurser, har han her de sidste 8 år afholdt videreuddannelseskurser for kropsterapeuter i eget regi.
Nikolej er også uddannet yogalærer hos Hamsa Yoga og musiklærer fra det rytmiske musikkonservatorium i Århus.

Henning_Daverne.jpg

Henning Daverne

Meditation

Er instruktør i meditation og mindfulness og blandt landets bedste inden for sit felt. Han er stifter og leder af Lotusheart Academy, hvor han underviser i meditation, mindfulness og selvudvikling, og han har skrevet flere bøger om meditation og mindfulness. Han har også selv rejst i Østen og gennem 12 år gennemgået intensive mediationsforløb, blandt andet med mediationsguruen Maharajji.
rene_overgaard.jpg

René Overgaard

Osteopat

Er uddannet fysioterapeut i 2004 og Osteopat fra Internationale Academy of Osteopathy i 2012 og har siden haft stort fokus på efteruddannelse indenfor manuel terapi bl.a. ved Barral institute og ved Uplegder. Han har igennem flere år afholdt kurser i manuel terapi samt i korrekt vejrtrækning. René arbejder på Nørrebro og i Bagsværd.


 
Dorthe_.jpg

Anne-Dorthe Krog

ACT psykolog

I sit arbejde som psykolog benytter Anne-Dorte sig både af samtale og oplevelsesorienterede øvelser udfra en overbevisning om, at krop og sind er i tæt samspil. Anne-Dortes undervisning vil være præget af dette udgangspunkt. Du vil i undervisningen opleve nogle af øvelserne på egen krop. Dette er, så du selv får en kropslig erfaring med, hvad det er, dine klienter kan komme i kontakt med, når du arbejder med dem. Det giver en større forståelse for grænser, og hvordan du kan møde dine klienter mest omsorgsfuldt og respektfuldt. Det giver ligeledes en større forståelse af dig selv, og derved større mulighed for at tage vare på dig selv i arbejdet med klienter i en sårbar position.

 
green.jpg

Praktisk info

 
 

BEMÆRK!

Fysiologi, anatomi og sygdomslære er inkluderet i prisen hæves med 10.000
Kurserne gør dig godkendt til RAB registrering og giver adgang til momsfritagelse og forsikringsdækning.
Dertil mulighed for behandling af forsikringskunder.

 
 

24

Måneder


Grunduddannelsen til Body All Mind-terapeut tager to år.

Undervisningen er fordelt på 45-50 dage om året og foregår primært i tidsummet torsdag og fredag kl. 09.00 - 16.00 og lørdag fra kl. 09.00 - 15.30.  

Vi forsøger at undgå undervisning i uge syv, hele juli måned samt i uge 42. Der kan dog være undervisning på helligdage. 

Uddannelsen forgår i København

148.500

kroner


PRIS 148.500 KR. 
Indmeldelsesgebyr 18.000 kr.

Undervisningsafgiften betales herefter i fire rater hvert halve år:

1. semester 40.000 kr.
2. semester 36.000 kr.
3. semester 30.000 kr.
4. semester 24.500 kr.
 

HELE BELØBET PÅ EN GANG
 10% Rabat:  133.650 KR. 
 

MED FAST MÅNEDLIG YDELSE
 7.000 KR. over 20 måneder og 18.000 i indmeldelsesgebyr.
Samlet er det 158.000 KR.

2020/21

ÅR 1
 

Modul 1 -  30 APR. - 2. MAJ 2020
Modul 2  - 21. - 23. MAJ 2020
Modul 3  - 11. - 12. JUN 2020
Modul 4  - 25. - 27. JUN 2020
Modul 5  - 13. - 15. AUG 2020
Modul 6  - 3. - 5. SEP 2020
Modul 7  - 24. - 26. SEP 2020
Modul 8  - 22. - 24. OKT 2020:
FASTE 3 DAGE
Modul 9  - 12. - 14. NOV 2020
Modul 10  - 3. - 5. DEC 2020
Modul 11  - 17. - 19. DEC 2020
Modul 12 - 14. - 16. JAN. 2021
Modul 13 - 28. - 30. JAN 2021
Modul 14 - 25. - 27. FEB 2021
Modul 15 - 18. - 20. MAR 2021

2021/22

ÅR 2
 

Modul 1 - 8. - 10. APR 2021
Modul 2 - 29. APR - 1. MAJ 2021
Modul 3 - 20. - 22. MAJ 2021
Modul 4 - 10. - 12. JUN 2021
Modul 5 - 24. - 26. JUN 2021
Modul 6 - 5. - 7. AUG 2021
Modul 7 - 26. - 28. AUG 2021
Modul 8 - 16. - 18. SEP 2021
Modul 9 - 7. - 9. OKT 2021
Modul 10 - 28. - 30. OKT 2021
Modul 11 - 25. - 27. NOV 2021
Modul 12 - 9. - 11. DEC 2021
Modul 13 - 12. - 16. JAN 2022
Modul 14 - 3. - 5. FEB 2022
Modul 15 - 3. - 5. MAR 2022:
EKSAMEN
Modul 16 - 25. - 26. MAR 2022

 
 

Næste hold starter 30 april 2020
Skal du med?

 
 
 
 

NOR, Hejrevej 30, 5. 2400 København NV

referencer

 
Simon Krohn - Yogainstruktør

Simon Krohn - Yogainstruktør

Hvorfor er yoga en vigtig disciplin som Body All Mind­behandler?

"Mange af vores skavanker bygger på uheldige vaner. Det kan være alt fra en uheldig kropsholdning til uheldige tankemønstre og reaktioner. Yoga er en fantastisk måde at vedligeholde sig selv på og en glimrende disciplin, når det gælder om at skabe gode vaner, styrke svage muskler og skabe god alignment i kroppen. Alignment er de forskellige kropsdeles indbyrdes relation til hinanden. Når kroppens dele er placeret hensigtsmæssigt i forhold til hinanden, arbejder kroppen sammen og er i harmoni, og så heler vi bedre. Faktisk kan du spole et sygdomsforløb baglæns ved at opløse de vaner, der ligger til grund for sygdommen. Yoga er desuden et forstadie til meditation, og gennem meditation kan du træne din evne til at observere dine følelser og tanker, men også observere ubehag og smerte og dermed både fysisk og mentalt forebygge og hele dig selv med yoga."


Hvad har yoga gjort for dig?

"Yoga holder mig sund både fysisk og mentalt. Det er et træningssystem, som holder min krop tunet, både i forhold til styrke, koordination og smidighed. Og så indeholder yoga også et stress­reducerende element, og som selvstændig, der arbejder meget, bliver jeg helt skræmt ved tanken om ikke at have yoga i mit liv. Jeg tror faktisk slet ikke, jeg ville kunne holde til det. På et højere plan er mit liv blevet rigere med yoga. Jeg er i langt større kontakt med mine følelser, og jeg har en sund relation til mine tanker. Yoga har gjort mig gode venner med mig selv – også når jeg opfører mig dårligt og har rådne tanker og grimme følelser. Så kan jeg alligevel opleve en fornemmelse af rummelighed og empati over for mig selv. Tidligere var jeg meget fordømmende og hård ved mig selv."


Hvad kan man, når man er færdig med dit kursus?

"Du får en god værktøjskasse, så du kan lave et program med øvelser, der kan tilpasses, så du kan hjælpe den enkelte klient med at forebygge problemer. Det er meningen, at du skal bruge øvelserne på dig selv og dine klienter som et helende og forebyggende supplement til den øvrige behandling."

 

 
Nanna Ewald Stigel - Ernæringsterapeut

Nanna Ewald Stigel - Ernæringsterapeut

Hvad er det vigtigste man kommer til at lære på dit kursus?

“Du lærer nogle helt fundamentale principper i forhold til at arbejde med maden som en aktiv del af behandlingen. Og du får en grundlæggende forståelse for functional medicine – hvordan man kan bruge kost­ og livsstilsændringer til at behandle forskellige sygdomme. Du får altså en solid viden om nogle basale funktionsområder med stor betydning for både vores krop og vores sind, blandt andet blodsukkerregulering, immunforsvar, fordøjelse, hormoner og energiproduktion. Og så får du en ernæringsterapeutisk værktøjskasse med praktiske og letforståelige redskaber, som du kan bruge, når du skal vejlede dine klienter. Du lærer altså både at forholde dig til den mad, dine klienter spiser, og så lærer du at forstå, hvad der sker med maden, når den kommer ind i kroppen”.
 

Du har selv spist dig både syg og rask igen? 

“Jeg spiste meget uhensigtsmæssigt i en periode af mit liv, for lidt og for fedtfattigt, og udviklede massive fordøjelsesproblemer og hormonelle ubalancer. Efter 13 år med udeblivende og uregelmæssige menstruationer fik jeg en diagnose: PCOS. Og det var der ifølge gynækologen ikke noget at gøre ved. Det skal være løgn, tænkte jeg. Og det blev det. Beredt med grøntsager, gode olier, flere proteiner, lidt kosttilskud og moderat motion udraderede jeg sygdommen”.
 

Hvordan hænger ernæring sammen med, hvordan vi har det fysisk og psykisk? 

“Ernæring er en grundpille, når vi taler sundhed og vitalitet. Vi spiser omkring 50 tons mad gennem et liv. Derfor påvirker vores daglige kost kroppens indre signalsystemer massivt. Mad er ikke bare energi og brændstof, det er også information og byggeklodser. At mad er information betyder, at den taler til din krop. Når du spiser hele og rene fødevarer, kommer maden med en slags brugsvejledning til kroppen. Og omvendt: når vi begynder at raffinere eller forarbejde fødevarerne, så brænder vi faktisk brugsvejledningen af. Og så begynder maden at gøre mere skade, end gavn. Vi bruger næringsstoffer fra maden til at reparere og danne nye celler, til at producere signalstoffer i nervesystemet og til at danne hormoner. Alt sammen har vital indflydelse på både vores mentale og fysiske sundhed”.
 

Hvad kan man behandle med ernæringsterapi? 

“Der er ikke mange ting, man kan fikse uden også at kigge på ernæring. Det kan være allergier, inflammatoriske lidelser, type 2 diabetes eller andre livsstilssygdomme. Vores mad er en fuldstændig afgørende brik i forhold til kroniske sygdomme. Ernæringsterapi adskiller sig fra almindelig kostvejledning ved at forholde sig til de dybere årsager til, at man udvikler ubalancer og sygdomme. Vi kigger på alle kroppens funktioner og ikke mindst på samspillet mellem dem. Ofte er der flere faktorer på spil, og kunsten er netop at forholde sig til kompleksiteten og så vælge nogle enkle handleveje for klienten”.
 

Hvad er den største misforståelse om ernæring? 

“Jeg hører tit fra klienter med kroniske sygdomme, at de tror, det ikke har betydning, hvad de spiser, fordi deres sygdom jo alligevel er kronisk. Det er simpelthen ikke rigtigt. 
En anden udbredt misforståelse er, at hvis blot, man spiser efter den seneste nye, trendy diæt med fancy bogstavforkortelser, så er den hellige sundhedsgral velforvaret. Så enkelt er det ikke altid. Det handler om at se på den enkelte person: Hvad er klientens sygdomshistorie? Hvad er personen genetisk disponeret for? Og hvad er klientens generelle livsstil?”
 

Har du et motto i forhold til mad? 

“Spis dig rask! Min tilgang til kost er baseret på det, der hedder functional medicine, en ernæringsterapeutisk behandlingsform, der antager, at kroniske sygdomme er et resultat af ændrede funktioner i kroppen. At kæden er hoppet af et eller andet sted i systemet. Inden for ernæringsterapi koncentrerer vi os derfor ikke så meget om diagnosen og om at afhjælpe symptomer, men på at undersøge, hvad der ligger til grund for ubalancen og så gøre noget ved selve årsagen. Hvis du for eksempel døjer med hyppige hovedpiner, kommer de næppe af sig selv. Hovedpinepiller kan afhjælpe smerten i en periode, men kan forværre den på den lange bane. I functional medicine kigger man på de bagvedliggende årsager: Kommer hovedpinen af væskemangel? Spændinger? Belastning af giftige stoffer? Næringsmangler? Fødevarereaktioner? Er den hormonelt betinget? Eller skyldes den ligefrem stort indtag af hovedpinepiller?”

blu-grey.jpg